Spór o zabiegi

Stanowisko PTD w sprawie wykonywania zabiegów z zakresu medycyny estetycznej przez osoby nieposiadające wykształcenia lekarskiego – Podsumowanie

Cześć I: Stanowisko PTD w sprawie wykonywania zabiegów z zakresu medycyny estetycznej przez osoby nieposiadające wykształcenia lekarskiego

Część II: Wykonywanie inwazyjnych zabiegów lekarskich z użyciem urządzeń medycznych (np. laserów) przez osobę niebędącą lekarzem

Część III: Diagnozowanie i leczenie chorób przebiegających z łysieniem

Część IV: Kompetencje kosmetyczki oraz kosmetologa I° i II°

Z niepokojem obserwujemy wzrastającą liczbę zabiegów medycyny estetycznej oraz czynności z zakresu rozpoznawania i leczenia chorób wykonywanych przez osoby nieposiadające wykształcenia lekarskiego. Zarząd Główny Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego, w imieniu wszystkich członków, zdecydowanie się temu przeciwstawia. Uważamy, że naszym obowiązkiem jest poinformowanie o zagrożeniach zdrowotnych dla potencjalnych pacjentów. Widzimy pilną potrzebę wprowadzenia jednoznacznych przepisów regulujących kwestie omówione w tym piśmie, w tym w szczególności:

a) doprecyzowania, że czynności z zakresu rozpoznawania chorób i leczenia oraz wykonywania zabiegów lekarskich są czynnościami wykonywanymi wyłącznie przez osoby posiadające prawo wykonywania zawodu lekarza,

b) określenia, że zabiegi medycyny estetycznej, w tym zabiegi inwazyjne wykonywane przy użyciu urządzeń medycznych oraz zabiegi z wykorzystaniem substancji wydawanych na podstawie przepisu lekarza, mogą być wykonywane wyłącznie przez osoby posiadające prawo wykonywania zawodu lekarza,

c) doprecyzowania, że rozpoznawanie chorób, leczenie oraz wykonywanie zabiegów inwazyjnych może być wykonywane jedynie w gabinetach lekarskich spełniających obowiązujące przepisy sanitarno-epidemiologiczne,

d) wprowadzenia zakazu używania nazw zawodowych mogących wskazywać na wiedzę medyczną przez osoby nieposiadające wykształcenia lekarskiego lub odpowiedniego specjalistycznego („tricholog”, „tzw. lekarz”, „specjalista medycyny estetycznej”, „podolog” itp.),

e) wprowadzenia zakazu reklamy świadczeń lekarskich udzielanych z naruszeniem przepisów prawa.

Zarząd Główny Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego

• prof. dr hab. n. med. Lidia Rudnicka (prezes)
  • prof. nadzw. dr hab. n. med. Barbara Zegarska (członek Prezydium i koordynator Zespołu
    ds. Dermatologii Estetycznej PTD)
  • prof. dr hab. n. med. Waldemar Placek (wiceprezes)
  • prof. dr hab. n. med. Anna Wojas-Pelc (wiceprezes)
  • prof. dr hab. n. med. Zygmunt Adamski (skarbnik)
  • prof. dr hab. n. med. Adam Reich (sekretarz)
  • prof. dr hab. n. med. Ligia Brzezińska-Wcisło (członek Prezydium)
  • prof. dr hab. n. med. Roman Nowicki (członek Prezydium)
  • prof. dr hab. n. med. Grażyna Chodorowska (członek Zarządu Głównego)
  • prof. nadzw. dr hab. n. med. Rafał Czajkowski (członek Zarządu Głównego)
  • prof. dr hab. n. med. Magdalena Czarnecka-Operacz (członek Zarządu Głównego)
  • dr n. med. Joanna Czuwara (członek Zarządu Głównego)
  • prof. dr hab. n. med. Iwona Flisiak (członek Zarządu Głównego)
  • dr n. med. Monika Kapińska-Mrowiecka (członek Zarządu Głównego)
  • prof. dr hab. n. med. Andrzej Kaszuba (członek Zarządu Głównego)
  • prof. dr hab. n. med. Cezary Kowalewski (członek Zarządu Głównego)
  • prof. dr hab. n. med. Dorota Krasowska (członek Zarządu Głównego)
  • prof. nadzw. dr hab. n. med. Aleksandra Lesiak (członek Zarządu Głównego)
  • prof. dr hab. n. med. Joanna Maj (członek Zarządu Głównego)
  • prof. dr hab. n. med. Sławomir Majewski (członek Zarządu Głównego)
  • prof. dr hab. n. med. Romuald Maleszka (członek Zarządu Głównego)
  • prof. dr hab. n. med. Joanna Narbutt (członek Zarządu Głównego)

Stanowisko Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego w sprawie wykonywania zabiegów z zakresu medycyny estetycznej oraz diagnostyki i leczenia chorób dermatologicznych przez osoby nieposiadające wykształcenia lekarskiego. / /Przegl Dermatol 2017, 104, 579–582

Część III: Diagnozowanie i leczenie chorób przebiegających z łysieniem

Część IV: Kompetencje kosmetyczki oraz kosmetologa I° i II°

Zarządzanie gabinetem

Profesjonalne wsparcie dla kosmetologów, właścicieli gabinetów kosmetycznych, kosmetologicznych, fryzjerskich, gabinetów medycyny estetycznej. Marketing dla kosmetologów, wsparcie prawne, szkolenia, finanse i zarządzanie.